Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2015 17:14 - КАУФЛАНД В СТРАНАТА НА ЛИЛИПУТИТЕ
Автор: coacoa11 Категория: Забавление   
Прочетен: 11300 Коментари: 23 Гласове:
22

Последна промяна: 07.04.2015 22:31


image



Имало едно време една търговска верига, която продавала стоки - хранителни и не съвсем. Оборотът и печалбите й  в страните на големите хора с дебели портмонета постоянно растели. Продавал дискаунтерът и в страната на малките хора – тези с най-тънките портмонета в цяла Европа. Измъквал и последните жълти стотинки на обеднелите и гладни лилипути, изяждал малките им квартални магазинчета, дори и световната финансова криза не го стреснала.


Една пролет, около Великден, малките хорица трепетно очаквали да напъпят върбите, да запеят птичките и в магазините на веригата да замирише на топли козунаци и празнични намаления. Търговците обаче ги изненадали – вместо да намалят цените, взели че вдигнали високо рафтовете. Отрупаните с всякакви благини щандове били то-ооолкова високи, че още малко и щели да опрат до тавана. Не високи, а направо великански рафтове ви казвам. Обикаляли около тях лилипутите като гладни лисици и мечтаели да са с ръста на Шакил О"Нийл или поне на Майкъл Джордан – толкова трябвало да си висок, за да достигнеш последния рафт.

imageСредно високите лилипутки - домакини с ръст от 163,5 см нямали никакви шансове да напазаруват зеленчук,  без върху главите им да се изсипе дъжд от поомекнали домати, угнил лук, мухлясало цвекло или зеленясали кални картофи... на „примоция”, както се казва! Излизали от магазина като след посещение в авангарден фризьорски салон – със закичени зад ушите   стръкове хербаризирана рукола, какалашки боб, моркови, смачкани листенца айсберг и поувяхнал копър. Да се наяде човек направо, особено ако е веган. 


imageЗа да се доберат безопасно до някоя намалена бутилка олио, буркан с ланшен компот или едросмляна домашна лютеница, булките започнали да носят лични предпазни средства. Каски, шлемове, наколенки и налакътници станали задължителни модни аксесоари при шопинга. Освен личните предпазни средства, бастунчетата и патериците придобили специален статут на незаменим артикул при пазаруване.

image
Докато по-младите женици подскачали трупешката като кенгурута, избягали от зоопарка, в отчаян опит да се докопат до мечтаната евтина опаковка шампоан, тампони или омекотител, то на хитрите като свраки пенсионерки не им се налагало да подобряват световния рекорд по висок скок на Стефка Костадинова –просто бутали мечтаната голяма опаковка тоалетна хартия или памперси за възрастни с бастунчето или патерицата и чакали да падне в количката.

За да са в крак с новите тенденции в обществото, видните лилипутски фолк-диви прекратили договорите си със световно неизвестни модни и парфюмерийни къщи. Вместо това станали рекламни лица на силиконови бастунчета и други ... мануални екстеншъни. Дори за „Плейбой” почнали да позират само по каска и предпазни очила.

Толкова било страшно положението, че всички  лилипутки-кърмачки, желаещи да кърмят пред публика, на оживено обществено място, изпадали в дълбока клаустрофобия сред редиците от издигащи се до тавана рафтове, отрупани със зарзават, туршия или печива.

Наложило се „Бърза помощ” да паркира линейка на изхода на магазина, така че парамедици и спешни екипи час по час да свестяват дребните лилипутчета, преживели нещастието да ги уцели по главата лавина от падащи портокали, пакети морска сол, кафява захар на бучки или консерви червен боб.


image
Ежедневно лилипутите ставали свидетели на масов шопинг - героизъм и гениална изобретателност, с която клиентите на веригата посрещали житейските предизвикателства.


За да нахранят гладното си бебе с пюрета от сливи на промоция, безстрашни млади жени се катерели пъргаво като козички по рафтовете.




image


По-практичните си носели стълбички, табуретки и столове от сектор "Домакински потреби". 




image

Други пък си обували официални обувки с 20 сантиметрови токчета, само и само да напазаруват
евтино пресен лук, репички или карфиол.





image

Лакоми т
ийнейджъри с акробатически наклонности правели живи пирамиди, за да достигнат намалените пакети с чипс.



image
По-пъргавите надявали чифт скачащи к
окили и съчетавали
пазаруването с тренировката по бокинг.



 По телевизията пък излъчили сърцераздирателен репортаж за страданията на младия дядо Пешо, който рискувал живота си за последната бутилка сливова, намалена с 50%. След като не могъл да я свали, замахвайки с палка луканка, произведена по БДС, човечецът наредил пет консерви с русенско варено на пода и се възкачил отгоре. Не щеш ли обаче "мезето" се срутило. Дядото размахал ръце, но не успял да полети  и се приземил на твърдо. Счупил си десния крак, лявата ръка и пет ребра. Загрижени бабички от квартала съветвали гипсирания си съсед следващия път да си подложи килим с мемори пяна за омекотяване при евентуално падане.  Или поне възглавница против хъркане на половин цена.

Веригата анонсирала скорошното разкриване на обществена къпалня и обект за химическо чистене на територията на магазините – за всички клиенти, които са се заляли от главата до петите със зехтин, балсамов оцет или червен пелин, наложен с 22 билки, докато са се опитвали да достигнат мечтания промоционален артикул, разположен близо до тавана.

Предвид  тежките шопинг – условия министерството на образованието в Лилипутия променило учебната програма и дамите започнали от ранна детска възраст да изучават овчарски скок, ходене на кокили, бягане с препятствия, скално катерене, акробатика, летене и други полезни спортни дисциплини, които да им позволят да оцелеят по време на пазаруване.



image



Гласувай:
23




Следващ постинг
Предишен постинг

1. travell - :)))))))
02.04.2015 20:41
Като няма реална конкуренция в БГ така ще е!
А от друга страна като се сета за едното време: Отиваш в "плод и зеленчук", след това в "месарницата", след това в "хлебарницата", ако ти трябва и нещо за дома в "1001 стоки" и така нататък...
цитирай
2. faktifakti - в страната на лилипутите са възможни всякакви експерименти,
02.04.2015 21:16
защото лилипутите обожават да експериментират с тях, мазохизмът толкова ги кефи..
поздрав мила за точния изстрел.
цитирай
3. freeoldmen - Стига бе,
02.04.2015 22:14
не е възможно, най- вероятно тази верига магазини е отчаян поклонник
на девиза "Клиентът е цар" и поради туй се стреми да го издигне, дори и физически,
на нови висоти...

П.П. Верно ли има сливова на 50%?
Ще вляза в битка с г-н пенсионера за последната бутилка!:-)
цитирай
4. coacoa11 - Травел, то и наличната конкуренция ...
02.04.2015 23:06
Травел, то и наличната конкуренция взе да се изнася, не й харесва лилипутския пазар. Излезе информация в пресата, че Била продава бизнеса си, а Карфур и Бела са с мераци да го купят. Най-трудно е да продаваш най-скъпо на бедните.
Дай да напазаруваме в един супермаркет от бъдещето :)
https://www.youtube.com/watch?v=ZUlHa78Kc7I
цитирай
5. dinkov - Динков
02.04.2015 23:28
coacoa11 - чуждите хранителни вериги разориха малкия и дребния бизнес и пратиха сумати хора пред бюрото по труда, много повече от създадените работни места, но кой го интересува това, а на нас като потребители и през ум не ни минава, че с купуването на каквото и да е от чужда верига ставаме все по-бедни и по-бедни. Просто печалбата на тези вериги напуска България и намалява ден след ден паричната маса която е в обръщение в страната. Как да станат по-високи пенсиите. Ами никак. Една от причините да сме толкова бедни като нация е тази. А като убият и малкото останали дребни фирмички те просто ще си вдигнат цените (не, че сега са ниски) още повече, ( справка негласното картелиране на веригите за горива които след като разориха малките си диктуват каквито си искат цени. Затова в момента дизела в България е един от най-скъпите в Европа.) колкото си искат. Ние като народ май наистина се оказахме лилипути или мазохисти или по-точно много прости хора. Имам постинг от преди три години "ФАЙДАТА ( ползата ) И ГЛУПОСТТА ОТ ЧУЖДЕСТРАНИТЕ
ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ !!!", ако ти е интересно, прочети е. Въпреки, че ефекта от подобни постинги е много малък, от мен ++++++++++++++++++1.
Ицко
цитирай
6. coacoa11 - Ева, знам ли дали лилипутите са м...
02.04.2015 23:32
Ева, знам ли дали лилипутите са мазохисти или търговците са садисти :) Лилипутите пак ще оцелеят, защото ще се посмеят - и на другите, и на себе си.
цитирай
7. coacoa11 - А добър вечер, Старче:) Прав си, ...
02.04.2015 23:43
А добър вечер, Старче:)
Прав си, те всичките вериги само за възвисяването на клиентите мислят. Толкова ни възвисяват, че направо ще ни възнесат ... някой Великден.
Нема да ти се вържа за сливовицата, знам че си фен на Лидл и пивото там. Наздраве от мене с една Загорка Ретро от СВА:)
цитирай
8. coacoa11 - Здравей, Ицко Динков, прав си - в...
03.04.2015 00:09
Здравей, Ицко Динков,
прав си - веригите ни правят по-бедни. И по-болни от лошата храна, която ни предлагат. Крадат от свободното ни време. Затрудняват пазаруването. Подреждат ни на опашки. Дали е възможно връщането назад, към малките магазинчета - времето ще покаже, макар и сега все още да се намира по някое в квартала.
Когато трябва да избереш една от 50 марки ориз примерно, губиш време да сравняваш етикети, цени, количество, произход, качество. После се нервиш на опашката пред касата. Прихващаш грип от всеки, който реши да се изкиха в лицето ти. И мечтаеш за доставки по домовете:)
Ще прочета и твоя постинг при първа възможност.
цитирай
9. freeoldmen - :-)
03.04.2015 00:09
1. Не знам по каква причина след "бокинга" поста ти се превърна в огромна бяла дупка.
2. Мноооого грешиш за отношението на сливовицата към ежедневните ми нужди.
Пшеничното пиво Grafenwalder от Лидъл е нещо прекрасно, още повече, че в момента е приравнено като цена към обикновените светли евтини бири, но по никакъв
начин не може да бъде заместител на двоен препек сливовица!!!
Грехота е дори да се помисли!:-)
3. Формата на новата бутилка Загорка Ретро е изключително възбуждаща, може би
затова ми искаха да удостоверя пълнолетна възраст, за да мога да видя
видеото...
За малко да изскоча от другия край на възрастовата забрана, добре, че съм
печен и се подмладих малко...
цитирай
10. coacoa11 - 1. Бяла дупка? Хубаво, че не е черна. ...
03.04.2015 01:26
1. Бяла дупка? Хубаво, че не е черна. При мен и с Mozilla-та, и с IE е невидима. Ще сръчкам пак таблицата, в която наредих картинките, за да не ми бягат от текста и ако вземе да се появи някоя нова галактика пак да ме информираш.
2. Грешна съм, да ми простят Господ и Фрийолдмен за сливовицата:)
А за Загорката - остави я формата, гледай съдържанието. Толкова е свежо, че само от гледане времето забавя ход, затова си се подмладил, ще знаеш :)
цитирай
11. apostapostoloff - За тази млада поклонничка на
03.04.2015 06:28
социализъма, която има невероятно чувство за хумор, ще възродим магазините НарМаг. Нека тя да си пазарува там и да остави нас, читавите хора, да пазаруваме евтини и качествени стоки в немските магазини.
цитирай
12. hara73 - :-)))
03.04.2015 09:01
и тъжното може да стане весело, както е описано:-) Поздрави!
цитирай
13. aip55 - Тъжното на всичко, е
03.04.2015 09:26
че печалбите от чуждите магазини не остават в България, а отиват в чужбина. В БГ дойдоха едни от най-непроспириращите магазини в Германия, като Кауфланд и Метро. Тук намериха благоприятна почва за да изнасят печалбите си без да ги облагат с ДОД.
Аз пазарувам в Пловдив само от българските маркети и съм много доволен, а в Пловдив те са Триумф (имат осем магазина), Слънчеви лъчи и БГсупермаркети. А за да останат печалбите в България пазарувайте само от българските супер маркети.
За съжаление, малките търговци нямат шанс за оцеляване срещу тях.
Хареса ми шеговитият ти тон, макар и парлив....
цитирай
14. coacoa11 - Здравейте, читави господине, Има ...
03.04.2015 21:11
Здравейте, читави господине,
Има хубава немска бира, макар чешката да ми допада повече. Немските аспержи също си ги бива, обаче немците още по социалистическо време идваха в България, за да похапнат поне веднъж в годината вкусни домати, чушки, сирене, дини, грозде и праскови. Идват и сега - и понеже са глупави си ги купуват не от търговските вериги, а от селския пазар:)
цитирай
15. coacoa11 - Ех, Хара, не всяко тъжно нещо има ...
03.04.2015 21:23
Ех, Хара, не всяко тъжно нещо има смешна и весела страна...
цитирай
16. coacoa11 - Браво, Айп, само такъв родолюбив ...
03.04.2015 21:38
Браво, Айп, само такъв родолюбив шопинг ще спаси родното производство:)
За щастие у нас все още модерната търговия с хранителни стоки е с по-нисък пазарен дял от традиционната. Въпреки това веригите вече извиват ръцете на родните производители с непосилни условия и цени. Толерира се чуждото, а не родното производство. Толерира се евтиното, ментето, ерзац-продуктите.
Все пак има оптимизъм - вече се откриват малки фирмени магазинчета, където производителите предлагат млечни продукти, яйца, месо или зеленчуци собствено производство. Вкусът е различен и който опита веднъж такава храна, не си купува повече от ритейлъра:)
цитирай
17. coacoa11 - Ха, постингът първо биде напомпан, ...
03.04.2015 22:59
Ха, постингът първо биде напомпан, а сега изпратен в небитието - без много шум и обяснения. Противоречива, непоследователна модераторска политика или... Както и да е, който чел - чел, другите да си пазаруват намръщени:)
цитирай
18. faktifakti - да ще оцелеят като емигранти,
03.04.2015 23:06
а нацията се обезкърви от емиграцията,
егати и оцеляването.. за всички ни

coacoa11 написа:
Ева, знам ли дали лилипутите са мазохисти или търговците са садисти :) Лилипутите пак ще оцелеят, защото ще се посмеят - и на другите, и на себе си.

цитирай
19. coacoa11 - Така е, Ева - стигнали сме до дъното. ...
03.04.2015 23:41
Така е, Ева - стигнали сме до дъното. До там, че сме емигранти не само в чужбина, но и в собствената си държава. Като роби сме оцелели, дано оцелеем и като чужденци в собствената си родина и по света.
цитирай
20. demonwind - Апостоле,
04.04.2015 09:41
евтините и качествените стоки са в Германия, Белгия, Холандия... В Лидл, Кауфланд и Билла (която е част от REWE Груп Германия) в България се продава стока ТРЕТО КАЧЕСТВО, включително зеленчуци и плодове! Често стоките са канцерогенни. Ти си купувай месце от свине, тъпкани с ГМО от Кауфланд, аз ще си купя от кланицата в Костинброд или директно от стопанина на село. Дори няма да ми излезе по-скъпо. Същото важи и за плодовете и зеленчуците - когато съм в България, всяка седмица до Плодовитово - пълниш колата и си доволен! Нека да е малко по-скъпо. А колкото до другото - ей къде е Пирот и Цариброд - два пъти по-евтино и десет пъти по-хубаво! Жалко само, че скоро ще ядем само канцерогенни плодове и зеленчуци, отгледани специално за унтерменшите от Изтока...
цитирай
21. troia - Като
05.04.2015 15:52
го чета ми звучи не само забавно, но иронично и тъжно.
Ти сега ще вземеш да ме откажеш от пазаруване в любимият ми магазин.:))
Преди време бяха писали, че един дядо открил в буркана си от лютеница умряла мишка. Смешно е и тъжно. Продават ни боклуци все едно сме животни.
Все пак ме усмихна.
Поздрави, жабче! Оригинална си както вминаги.:)
цитирай
22. coacoa11 - Ами, ще те отказвам. . . няма такова ...
05.04.2015 23:19
Ами, ще те отказвам... няма такова нещо. Приятно пазаруване даже ще ти пожелая:)
Дали веригите са ни любимото място за пазаруване или не, никой не ни пита. Който получи ваучери за храна е длъжен там да ги изхарчи. Миналата година едни 240 милиона лева оборот държавата е наляла там, а не в кварталните магазинчета, които не могат да си позволят да работят с ваучери...

Щем не щем, влизаме в хипермаркетите, където психолози-професионалисти са организирали всичко само с една цел - да ни превърнат в ... потребители". Оказва се, че дори размерът на фугите между плочките е специално изчислен така, че количките да дрънчат повече и да ни създават усещането, че се движим бързо. Това ни кара да забавим ход и да прекараме по-дълго време в правене на покупки...
Ето още за психотропните оръжия на хипермаркетите:
http://div.bg/%D0%9F%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5_l.a_i.344891.html
цитирай
23. djani - О, юберменша и свърхинтелигента, Апостола на цивилиЛИзацията и демокрацията...
24.06.2015 21:28
е изцвъкал и в твоя постинг неопровержимите си аргументи. Горкичкия, страда от паническо разстройство и навсякъде му се привиждат кървавочервени комунисти и цоцулисти. Дори и в критиците на треторазрядната търговска верига...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: coacoa11
Категория: Лични дневници
Прочетен: 463078
Постинги: 46
Коментари: 819
Гласове: 2835
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031