Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2014 16:08 - ЖАЖДАТА НИЩО НЕ Е, КАТО ТЕ МОРИ НОСТАЛГИЯТА!
Автор: coacoa11 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5505 Коментари: 14 Гласове:
28

Последна промяна: 25.04.2014 07:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  image
 

   
(ДО ХАМБУРГ И НАЗАД - впечатленията на един софийски лумпен)
 
  Германия не е това, което беше, брато... Тука некогаш бебетата се раждаха с войнишка точност, пет минути предварително, а сега, какво да ти разправям? Погребани в своята суета, традиционност и страх, швабите не само са престанали да се развиват, а направо са се износили. Изхабили са се да бързат бавно. Луфтханзата им стачкува по график, а влаковете им  закъсняват с кръгъл час - по разписание. И стресът им се движи мудно, макар и в строго определените му коловози. Верно, извиняват се - навсякъде фалшиви усмивки и изкуствена любезност, ама какво от това? Разгеле, пристигнах в Хамбург най-накрая - криво-лево, не ме питай как, след 9 часа път и почти толкова чакане.

  image

Избрал си бех убав хотел - на тихо и спокойно място. Слизам от У-бана и що да видим - верно, на тихо и спокойно място ми е локацията - под зелената трева, тамън до най-големия гробищен парк, ама не само в Европата, а и на свето, брато! Велико ти казвам! Едни гробове и семейни гробници като се ширнали - край немат, докъде поглед ти стигне.  Едни теменужки като цъфнали - на диагонал, на кръст или на зиг-заг насекъде, абе последен писък на висшата погребална мода, напрау да ти се прииска да си легнеш, да пририташ един-два пъти и да у"мреш!

Абе то убаво, да легнеш и да у"мреш, ама да не си у България, та да си умираш когато си искаш? Тука не може така, брато, ред требва да има. Нормите рушат стихийността и при възвисяването на небето. Да не си помислиш само, че немците предават богу дух по азбучен ред, по първата буква на малкото име или фамилията. Неее... тука не се умира и когато навършиш годините, а само когато обявят на екрана твоето номерче, предварително изтеглено от машината за подреждане на опашки за оня свят. Седиш търпеливо като тапир и чакаш ред - чак като ти светне номерчето, тогава можеш да напърчиш опаш и да се гътнеш, мой човек... Така че задръж, аре нема да им сimageе редиме по опашките на немците, нека си се погребват сами по номера. Ние ще си умираме носталгично, без да се редиме -  у родината. У нашто гробище нема кой да ни мери размерите на гробовете, може ако искаш фараонска пирамида, некропол или могила да си въздигнеш наместо плоча по стандарт.  Айде де, ще ми садат теменужките на верев по гробо, откъде-накъде?

 
imageВлизам си у стаята - минимализъм, брато, минимализъм! Тия немци са толко скръндзави, свидливи и бедни, че пари за стени на тоалетната и банята не са имали. Всичко е от матово стъкло. Влизаш у тоалетната клетка и разголваш дупе насред стаята - досущ като отвързан пес насред ливада или като орангутан в зоологическата градина. Сумаа ти време се чесах по главата и се чудих - абе тия немци като ни мислят за маймуни, защо не са турили и банани? Страшна работа, не можеш да пръднеш, без колегата по стая да го помирише, значи! У банята - същото положение - стените прозрачни, обаче пилони нема - сигурно са забравили да ги монтират, ще знаеш... Станаах и порно-звезда по неволя, мини-репербан напрау - рипам си, пеем си и разметам прелести около слушалката на душа. Кво да ти разправям, пич, цела програма изнесох на колегата, та се скъса да ми ръкопляска. Големо нещо са това немците - ние, българите, нищо не разбираме от фрайе кьорперкултур. Ей така некултурни и неинтимни ще си останем.

Станах сутринта, закусих и излезнах - да се поразходим, да поразгледам квартало. Сградите са красиво еднакви. Солидни като гробове, без тераси, с малки прозорчета като затворнически килии, строени в правилен ред като батальон от есесовци, само дето не маршируват. Дворовете са с еднакво подстригана зелена трева, по храстите висят еднакви великденски яйца за украса, по дворовете паркирали едни и същи хубави коли, на прозорците цъфтят еднакви орхидеи, изобщо демонстрирането на благоденствие по общоприетия еднакъв начин се е превърнало във висша цел и смисъл в живота.

 
image
Вървим си аз така и си зяпам. Насекъде мъгла, мостове, катедрали и канали... И тамън да снимам едно великденско яйце, увесено за украса на храстите и като изскочи една едра швабка срещу мене и почна и тя да ме снима - та у профил,та у анфас... Айде, викам си, Иване, излезна ти късмето, ще те дават довечера по телевизията от родното място на Ангела Меркел! Снимахме се така, снимахме се и по едно време тая вика защо съм бил снимал.  Личното пространство съм й бил нарушава"л! Викам й - аз - турист, а ти,  къщата и великденските ти яйца - забележителност. Що да не снимам забележителностите в Германия, да не е забранено случайно? Аз моите яйца редовно си imageги излагам, откак съм в Германия - и в банята, и в тоалетната и никой не ме пита искам ли или не искам. Отгоре на сичкото и никой не ми вика, че съм забележителност! А оная, подозрителната квачка, продължава, че не можело така, имало едни българи дето идвали и крадяли... Викам й - споко, те колегите вече сичко са откраднали, аз идвам одит да им напраим, да не са пропуснали нещо в суматохата. Нищо нема за крадене, брато! Какво да им взема - изкуствените яйца ли или изкуственото благоденствие, дето го демонстрират? То душите и емоциите некой вече им е откраднал, единият жизнен стандарт им е останал само, ама не съм съвсем сигурен дали и него някой колега грък не им го е откраднал...

 
imageПродължавам да си вървим така и да си зяпам - и не щеш ли, некаква убава сграда, масивна така, ми хвана окото. Викам си ей сега ще звъннем на вуйчо да ми го купи тоя дворец, дай да му го наснимам и да му го изпратим. Снимах, снимах и по едно време гледам - бодлива тел и едни в униформи обикалят - това им бил затворо, бе човек! За малко да я втасам и да ме вкарат вътре да се обяснявам пак защо снимам. Викам им, абе нема нужда насила да ме вкарвате, това ми е бащиния, ако требе сам че си влезнем...
 
Та така, да си знаеш, брато, у Германско нема да снимаш, много е опасно. И вода гледай да не пиеш. Много им скъпа водата, бе, яко газиране ти казвам. Хич не си поплюват, това швабите - таксуват те не само на вход, а и на изimageход, отпадни води така да се каже.  Да я изпиеш - 4 евро за половинката, да я изпикаеш - по едно евро на всяко изпускане. Иначе на изход не я мерат, ако се напънеш, може и две кила на аванта да им нацърцориш, пак едно евро ще ти вземат.  Абе жива разсипия, ти казвам, за тия пари колко шльокавица у нас ще изпие и ще изпусне човек само, не ми се мисли... не жаждата, направо носталгията почва да ме тресе! 

 
И като влезнеш в тоалетната, да не започнеш веднага да пикаеш! Не може така бе, Ганьо Балкански, нали уж сме културни хора, европейци! Ще се стиснеш малко и първо ще ре"диш една молитва за дъжд, щото там се грижат за природата и казанчетата им само с дъждовна вода работят. И рекламите им само със зелен ток светат!

А билетчето от тоалетната да не си посмял да го фърляш или да го използваш вместо тоалетна хартия, че с него можеш да пазаруваш с отстъпка! Уважават те хората, значи, че си пикал при тях и ти връщат половинката от еврото. Ама за целта трябва да похарчиш още две евра и половина в техен магазин. Подробности некакви, ама требва да се спазват.


 
image
Свършихме каквото имаше за вършене през деня и вечерта влизаме в една бирария, да пийнеме по бира. Поръчахме швайнсхаксе за мезе, пуснаха и мач да гледаме. Бирата добре, джолана добре, ама марулята като донесоха полята със сладко от вишни лошо ми стана. Така да съсипат убавата салата!  Ръфахме джолана като кучета и псувахме повече от немците, докато Белият балет смачка Борусията с некакви си 3:0. Тия непокиси немците страдаха тихо и кротко, по правилата, без викове и крясъци. Абе не може тука човек на воля да се напие и да се нареве, като у нас! И една носталгия по Лудогорец като ни тръшна, не е за разправяне!

 
На Рimageепербан да не замръкваш, брато, да не станеш набързо на хамбургер! Без да искаш ще влезнеш в хоризонталната индустрия и ще започнат да ти изпълняват "мечтите"! Вече и милята на страстта, греха и плътските удоволствия не си заслужава ходенето, не е като едно време... Нито моряшки кокарди, нито мрежести чорапи! И весели монахини няма! Да не говорим за стария плюшен чар, сега даже обзавеждането на публичните домове е подчинено на практичността. Една убава българка само видехме - единствената космата отдолу, с преливащ бюст, искаше абонати да й ставаме. А-ха да я снимам и пак чувам на чист български език: "Кайне фото"! Прибрах фотото, че камери насекъде, току-виж си изкарам някоя солена глоба...

Мислих, много мислих да вземем подарък на мойта невеста, обаче сичките магазини около хотело - траурни. Чудих се мраморна плоча, ковчег от масив или венец да й поръчам, ама ми се видя раншко още да хвърля топа и затова се отказах. Прибрахме си се по живо, по здраво, без подаръци, само с по едно кенче Варщайнер, да се хвалиме с немска бира пред съседите. Кога гледам после, у нашта квартална Била същата продават! Да знаеш, брато, това жаждата нищо не е, като те мори носталгията! Айде zum Wohl! За носталгията!



 
image
image





Гласувай:
28



1. blondinkas4uk09 - Страхотно е, Жабка :)
11.04.2014 16:30
Да си призная винаги, когато си резервирам хотел нЕкъде на Запад, все голям страх бера. Почти не съм имала случай всичко в хотела да си е нормално. :)
цитирай
2. blondinkas4uk09 - Спомних си още нещо :)
11.04.2014 16:49
преди години с един приятел много ни изнервиха в един хотел в Париж, най-вече с високомерното си отношение и той за отмъщение им влезе в тоалетната в ресторанта на хотела сутринта по време на закуска, стоя вътре 15 мин. и прави какво ли не, вкл. изпуши 3 цигари (въпреки забраната за пушене). Помощният персонал го чакаше тревожно пред вратата. Като излезе, те почти припаднаха от това, което се носеше отвътре като аромат и пушеци. След него: една пръскаше с ароматизиращ спрей, втора миеше, а трета само крещеше: "ce que vous avez fait et pourquoi vous l'avez fait, et etcetera, et etcetera" (примерно, щото не съм много добра с френския), а ние почти се натръшкахме под масата от смях. Мили спомени! Имам си верую: ако някой те смята за кретен, покажи му, че си 3 пъти по-голям кретен, от това което може да си представи.:) :) :)
цитирай
3. coacoa11 - Така си е, като не сме свикнали с ч...
11.04.2014 16:58
Така си е, като не сме свикнали с чуждоземските табиети, бая километраж може да навъртиме из гробищата, за да не ставаме прекалено интимни. Безопасно е, стига да не снимаш и да нарушаваш душевния покой и личното пространство на духовете :)
цитирай
4. coacoa11 - Споделям твойто верую, напълно! ...
11.04.2014 17:07
Споделям твойто верую, напълно! Ако те смятат за крадец, открадни им самочувствието :)
цитирай
5. aip55 - За нас българите
11.04.2014 22:20
ни е трудно да разберем немските традиции и отношения между хората. Трябва да си живял сред тях дълги години, че да се да се посмееш, както аз се посмях, на написаното по горе. Чувство за хумор или за Ганьовска подигравка ...... И ти си можела да пишеш хумор.
Ех Соа...., кога ще ги стигнем германците??? Определено ми липсват много, но вече не съм за Германия, а пък и тя вече не е за мене! Поздрав за разказчето и хубави почивни дни!
цитирай
6. tit - Браво, Коа!:))
11.04.2014 23:15
Скоро не бях се смяла така сърдечно! Безупречна забава!:)
Наздраве!:)))
цитирай
7. coacoa11 - Айп, нема нужда да се мориме и да ги ...
12.04.2014 12:22
Айп, нема нужда да се мориме и да ги настигаме немците. Ще ги чакаме да изостанат и да паднат на нашто ниво :) Приятни почивни дни и на теб!
цитирай
8. coacoa11 - Тит, нямаш представа колко ме радва ...
12.04.2014 12:23
Тит, нямаш представа колко ме радва твоя коментар. Всъщност това е най-големия комплимент, който някой е успял да ми направи, откакто драскотя тук. Благодаря!
Все пак зад хумора има и много тежки размисли. Поздрави!
цитирай
9. troia - Значи
12.04.2014 21:31
не е хубаво в чужбина. Ще си стоим тук , ще си пийваме Загорка и ще се печем на плажа. Поздрави, приятелче!
цитирай
10. coacoa11 - Точно такива са моите планове, лято ...
12.04.2014 21:50
Точно такива са моите планове, лято иде, морето зове :), макар че знае ли човек къде ще го отвее вятърът утре и дали няма някоя добра фея да го прокълне по чужбина да броди?
цитирай
11. makont - Поднесено със невероятното ти чувство за хумор!
13.04.2014 12:23
Те на германците от тези Е-та и труповете им не се разлагат. Усмивки, Жабче и светъл празник!
цитирай
12. coacoa11 - Честит да е празникът на всички ц...
13.04.2014 20:11
Честит да е празникът на всички цветенца :)
цитирай
13. coacoa11 - Веднага си я усетил, Джани, бюрг...
25.04.2014 07:08
Веднага си я усетил, Джани, бюргерската им еснафщина. Прав си и за спазването на такта, наистина могат всяка песен да обърнат в марш :)
Хората са дисциплинирани, дори и в мисленето и това им дава спокойствие и увереност.
Иначе градът е хубав, заслужава си пътуването.
Ти добре си беше анонимен, ами сега явно вече са те направили и невидим :), коментарът ти съвсем изчезна. Какво да се прави, българска работа...
цитирай
14. djani - Жабче, имам и втори компютър на вилата...
25.04.2014 08:49
Който активизирах вчера, след няколкомесечна пауза. Явно нещо с регистрацията на блога в него не е било наред и за това изчезнаха коментарите. А ти си напипала точно чувството за ред, чистота, чак до стерилност. Струват ни се немците доста сдържани и студени, но има добри хора сред тях. А и умеят да бъдат благовъзпитани. Често лицемерно, доколкото ми са личните контакти. Австрийците за много по-широко скроени. А ти не унивай, по повод последния ми постинг. Справедливостта е имагинерно понятие...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: coacoa11
Категория: Лични дневници
Прочетен: 463305
Постинги: 46
Коментари: 819
Гласове: 2835
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031